Bli bättre på att analysera tävlingar

För att få ut så mycket som möjligt av tävlingen är det viktigt att genomföra en analys efter den. Det finns några saker som är bra att tänka på när det gäller analysen, till exempel timing, längd, vilka frågor du ska ställa och att genomföra analyserna regelbundet. Nedan följer exempel på bra frågor att ställa till dig själv. 

Gjorde du ditt bästa

Vad gjorde du bra? 

Vad lärde du dig under tävlingen? 

Vad gjorde du mindre bra? Hur kan du göra det bättre under nästa tävling? 

Vad ska du träna på under kommande träningar för att du ska kunna göra det bättre under nästa tävling?

Det är bra att skriva ned frågorna som du ska använda dig av i din analys. Det ökar chansen att du faktiskt kommer att genomföra analysen på ett bra sätt om du har med dig frågorna på en lapp, i en bok eller i mobilen. Annars är tyvärr risken stor att man fuskar och hoppar över analysen eller genomför den på ett slarvigt sätt. Det är också bra att analysera ditt sätt att analysera tävlingar på då och då för att förbättra processen. Var den bra? Ställde jag bra frågor? Borde jag trycka, förändra och/eller lägga till några frågor? Missar jag att genomföra analyserna ibland?

Du behöver inte anteckna något från din analys. Om processen kring analysen av tävlingar blir för jobbig och omständig finns det en risk att du hoppar analysen helt (speciellt om det var en dålig tävling). Dock är det bra att skriva ned lite anteckningar från analysen (hellre något än inget). Det kan hjälpa dig att få ut så mycket som möjligt av den och faktiskt arbeta med det du lär dig (och inte glömma bort dina lärdomarna).

victoire-joncheray-EF0UG0xFgnA-unsplash
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin