Vilket slag ska jag välja?

För en del tennisspelare är det svårt att välja vilket slag de ska slå (till exempel toppad eller slicad, hur mycket spinn, vilken höjd över nät, rak eller kross, hur vinklat slaget ska vara och vilken längd det ska ha) i olika situationer på tennisbanan. Ibland kan det vara svårare för spelare som kan många slag och därmed har fler alternativ när de är i vissa situationer jämfört med spelare som inte kan slå lika många olika typer av slag.

Ett bra sätt om du vill bli bättre på att fatta beslut är att gå på det första alternativet som känns rätt (första idén som kommer upp i huvudet). Lita på din magkänsla, välj det första alternativet, satsa på det och genomför det bestämt (tro på slaget och lita på att det är rätt val). Efter det att poängen är färdigspelad har du möjlighet att utvärdera om det var rätt slag eller inte.

Om du tänker efter för mycket och går igenom olika alternativ innan du slår så hinner du förmodligen inte med lika bra (kanske inte hinner ställa dig i ordning ordentligt eller bli sen i träffen), du blir mer osäker och kommer att tveka mer under slaget. Det kommer att resultera i sämre spel och du kommer inte att utveckla ditt beslutsfattande lika bra.  

Genom att välja det första alternativet och satsa på det kommer du efter hand lära dig ta bättre och bättre beslut på tennisbanan. Det behöver dock inte vara det absolut första alternativet som dyker upp i huvudet, men det beslut som först kommer upp som känns rätt. Du kan ju få upp en snabb tanke på något dumt (till exempel lägga stoppboll i helt fel läge) eller att du vill välja ett alternativ för att du till exempel är rädd för att missa (läs mer om tennis och mental träning här). Till exempel att du bara vill lägga in den försiktigt mitt i banan när det bästa alternativet vore att slå en kraftigt vinklad och toppad krossforehand).

Det handlar inte om att du med säkerhet ska veta att det är rätt beslut eller att du inte ska tveka. Ofta vet du nog också vilket beslut som känns mest rätt (inte det beslut som du vill slå för att du är rädd för att missa), välj det slaget och satsa 100% på det (även om du kanske kan missa det eller fast det kanske finns ett ännu bättre alternativ).

samuel-elias-nadler-JzHSIzNYnU-unsplash
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin