Mental träning: Vad ska jag fokusera på?

Om du vill bli bättre på att fokusera i din idrott är det viktigt att veta vad du ska fokusera på när du idrottar. Det är inte alltid lätt att veta eftersom det i vissa idrotter kan växla mycket och snabbt. Det blir dock inte mindre viktigt bara för att det är komplicerat, snarare tvärtom. Däremot kan det vara bra att förenkla. 

Fundera över vad du vill fokusera på i olika situationer i ditt idrottande. Det kan vara bra att diskutera detta med andra idrottare som du tränar med och framförallt med din tränare. Din tränare har förmodligen mycket kunskap om detta men det kan krävas att hen också söker ny kunskap och arbetar med dig över tid för att komma fram till bra saker för dig att fokusera på i rätt situationer.

Det är bra och viktigt att lyssna på din tränare men i slutändan är det du som ska göra jobbet så det gäller att du tror på det. Vissa saker kanske du dock behöver testa och träna på innan det känns rätt, så försök vara öppen för din tränares idéer. 

Börja enkelt och gör det konkret och tydligt annars finns det en risk att det blir för krångligt. Förbered dig på att arbeta med detta under den kommande träningen. Arbeta med att ha fokus på rätt saker under varje övning och under varje moment. 

Efter varje prestation/övning är det bra om du reflekterar över om det var rätt saker du arbetade med. Det handlar inte om du kunde fokusera på dem eller inte, utan snarare om du upplevde att du arbetade med att fokusera på rätt saker. Upplevde du att du istället borde fokusera på något annat och/eller fler eller färre saker? Går det att göra det mer tydligt och konkret vad du ska fokusera på och när du ska göra det?  

Testa dig fram och gör eventuella ändringar mellan övningarna och träningarna och arbeta med att lära dig när du ska fokusera på vad. 

Inlägget handlar om att man ska arbeta med att komma fram till vad man ska fokusera på under olika moment när man idrottar och därför passar det bra med en bild på basket
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin